Haldex vinner hydraulikpriset

2010-02-04 10:55  

Leverantörsföretaget Haldex tar hem Stora hydraulik- och pneumatik för 2009. Indirekt vinner Haldex tack vare sitt smått berömda för fyrhjulsdrift.

Juryn har fastnat för hydraliken till kopplingen i fyrhjulssystemet, och alltså belönat det med det årliga pris som går till företaget eller personer ”som på ett unikt sätt bidragit till att driva utvecklingen framåt inom hydraulik.- och pneumatikområdet”.

Den hydrauliska kopplingen anses vara ”en optimal systemkonstruktion där bilindustrins krav på höga prestanda, hög tillgänglighet, låg vikt och låga kostnader har balanserats och där hydraulikens styrkefaktorer har kommit till sin rätt.”

En finess med kopplingen är att inte behöver underhållas och av den anledningen aldrig måste demonteras.

Stora hydraulikpriset är på 100 000 kronor. Summan delas mellan Haldex utvecklingschef Bo Lundström och Lars Severinsson på Severinssons Maskinkonsult – som deltagit i utvecklingen av kopplingen.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt