Håkan Buskhe: Saab blev svindlat!

2011-06-16 12:22  
Saabs koncernchef Håkan Buskhe sade på presskonferensen att han inte hittat något som talar för att Saab betalat ut mutor i Sydafrikaaffären. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Saabchefen Håkan Buskhe säger i dag att Saab blev fört bakom ljuset i Gripenaffären i Sydafrika för åtta år sedan.

- En person som då var anställd av BAE Systems har utan Saabs vetskap skrivit på ett för oss okänt avtal, skrivit på för oss, tills nu okända banktransaktioner och dessutom skrivit på ett av revisorer granskat och uppenbart felaktigt årsbokslut för 2003.

Det säger Håkan Buskhe i ett uttalande på torsdagen efter att Saabs egen granskning av vad som hände 2003 när en sydafrikansk mellanhand fick 24 miljoner sydafrikanska rand utbetalda från Saabs sydafrikanska dotterbolag Sanip Pty Ltd.

Enligt Saabs granskning har pengarna betalats av det brittiska militärindustriella företaget BAE Systems, som då var delägare i Gripen International, till Saabföretaget Sanip.

Dessa pengar har sedan med kort varsel överförts till den sydafrikanska rådgivaren Fana Hlongwane.

- Dessa transaktioner har aldrig redovisats i bokföringen, säger Håkan Buskhe.

Den utredning som Saab låtit genomföra efter att TV4-programmet Kalla Fakta avslöjat det dittills okända avtalet med Fana Hlongwane har överlämnats till advokat Tomas Nilsson för bedömning.

Tomas Nilsson uppges stödja Saabs slutsatser och allt utredningsmaterial har nu överlämnats till överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption.

- Saab har en nolltoleranspolicy mot oegentligheter. Denna internutredning och transparensen i den visar att vi menar allvar, säger Håkan Buskhe.

Här finns dokumenten som lämnats till överåklagaren.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt