Hägglunds SEP förlorade mot finska Patria

2009-06-26 09:07  

Försvarets Materielverk har valt finska Patria AMV som Sveriges nya pansarterrängvagn. Den utdragna jätteförhandlingen resulterade i 113 fordon för 2,7 miljarder kronor.

Sverige köper 113 hjulgående pansarfordon av finska Patria, i ett startpaket för 240 miljoner euro. Sedan finns en option för att köpa ytterligare 113 pansarterrängvagnar.

Hägglunds hoppades in i det sista kunna sälja sitt bepansrade hjulgående fordon SEP till Försvarsmakten. Det är ett toppmodernt fordon, men används inte i fält ännu. Patrias AMV, armored modular vehicle, har varit i serieproduktion sedan 2004 och sålts i 1200 exemplar till olika nationer.

Enligt FMV fällde ingen enskild faktor avgörandet bland de 40 parametrarna för inköpet. Främst handlar upphandlingar av det här slaget om garantier för att tillverkaren kan leverera i tid och fortsätta bistå med underhåll och uppgraderingar under systemets livslängd.

- Det här systemet ska leva i 30 – 40 år, med anpassningar och vidareutveckling. Vi måste granska vilka rättigheter vi har att göra arbete själva eller välja utomstående leverantörer. Det behöver inte vara en stor fråga, men finns ändå med i upphandlingen av alla komplexa system, säger Peter Elmlund.

Pansarterrängvagnen, ett hjulfordon med lätt pansar som går på hjul i stället för band, har blivit en dominerande modell världen över. Sverige har ett antal olika varianter för allt från stora radarspaningsenheter till trupptransport. Patria AMV kommer att ersätta PBV302, MT-LB, BV206(S) och PASI XA-180/202/203.

- Köpet grundar sig på att Försvarsmakten sett ett behov av hjulgående fordon, säger Peter Elmlund, FMV.

I Sverige kommer Patria att finnas i fem roller: trupptransport, ambulans, reparationsfordon samt kompani- och bataljonsledning. Anpassningarna för svenska förhållanden gäller bland annat inredningen för de olika typerna, och justeringar för att passa svenska soldaters personliga utrustning och vapen. Vagnarna måste också utrustas med det svenska ledningssystemet.

Icke specificerade underleverantörer i Sverige och Finland kommer att arbeta med systemet, som ska levereras mellan 2011 och 2013. Affären måste godkännas av regeringen innan avtalen träder i kraft.

Patria AMV (Armored modular vehicle)

8x8 eller 6x6-hjulsdrift

Stridsvikt 26 ton

1200 vagnar sålda, bland annat till Polen, Sydafrika och Förenade Arabemiraten.

Aktiv tjänst i Afghanistan och Chad.

Hägglunds Sep (Splitterskyddad enhetsplattform)

Branschunik, avancerad elhybrid

Anpassad för aktivt pansar

Utvecklad sedan 1994 av Försvarets Materielverk (avhoppad), Hägglunds, Storbritannien (avhoppad) och Hägglunds moderbolag BAE Systems.

”Årets stridsfordon 2008” enligt industrikonsulten Frost & Sullivan.

Stridsvikt 27 ton

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt