Gummiband kan ge skonsam skogsmaskin

2016-08-23 09:01  

Minskar skadorna på marken om en skogsmaskin på hjul byggs om och förses med gummiband? Det ska Skogforsk undersöka.

– Hjul och stålband är en effektiv lösning för att ta sig fram i skogen men den ger ibland upphov till markskador, speciellt på blöta och mjuka marker. Vi har därför fört samman tillverkare av bandmaskiner med tillverkare av skogsmaskiner för att bygga en maskin som kan köra ut fulla virkeslass ur skogen på ett mer skonsamt sätt, säger Tommy Blom, projektledare för testet, i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är också att mer följsamma maskiner ska ge en bättre komfort för föraren – samtidigt som pengar sparas.

– Vi har anledning att tro att gummibandsmaskiner kan köra betydligt snabbare på skogsmark än hjulmaskiner, vilket därmed också skulle sänka kostnaderna för att transportera ut virket ur skogen, säger Björn Löfgren, forskare på Skogforsk.

En hjulmaskin från Ponsse har testats på Skogforsks hinderbana utanför Uppsala. Nu pågår ombyggnationer för att maskinen ska förses med gummiband. Efter nyår ska bandmaskinen mätas på hinderbanan igen och därefter väntar tester i fält.

Björn Löfgren Foto: Skogforsk

Förra året berättade Ny Teknik om ett liknande test. Då handlade det om en skogsmaskin som utrustades med banddrivning från Hägglunds militära fordon.

– Den stora skillnaden är att maskinen denna gång kan ta en last. Förra gången vägde skotaren så mycket att banden inte tålde mer, berättar Björn Löfgren.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Skogsmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt