Grönt svenskt bränsle blir färdigt om tio år

2017-02-28 06:00  

Rester från skogsbruk kan användas som råvara i bioflygbränsle. Men i Sverige är det en lång väg innan en reguljär produktion kan starta.

I Sverige används 1,2 miljoner kubikmeter flygbränsle per år. Men endast en ytterst liten del består av bioflygbränsle.

Flygbolag har gjort enskilda flygningar och Swedavia köpte förra året in 450 ton bioflygbränsle för att kompensera sina tjänsteresor. I stort sett allt har köpts in från tillverkaren Altair Fuels i Kalifornien, som har använd frityrolja som råvara.

Bioflygbränsle är omkring tre gånger så dyrt som vanligt jetbränsle. I Sverige och övriga Norden hoppas flygbranschen att egen produktion av flygbränsle från skogsråvaror ska få ned kostnaden.

Nyligen avslutades projektet Lignojet, som var ett samarbete mellan aktörer i Sverige och Brasilien, där ligninolja framställdes.

– Den ligninolja vi fick fram hade egenskaper som gör den lovande som flygbränsle, säger Marie Anheden, projektledare på forskningsinstitutet Innventia, en del av Rise.

Marie Anheden Foto: Innventia

I nästa steg behövs teknisk utveckling och optimering bland annat av katalysatorer. I dag finns inget beslut om en fortsättning av projektet, men det finns ett projektförslag. En kommersiell produktion av ett bioflygbränsle med den här metoden är något decennium bort, enligt Marie Anheden.

– Om allt rullar på kan vi ha en demonstrationsanläggning inom sju till tio år. En fullskalig produktion av jetbränsle – det är mer än tio år innan vi är där.

I dag finns inget bioflygbränsle med lignin som råvara som är godkänt för flygtrafik. Så certifieringsprocessen återstår också.

Läs mer:

Läs mer: Långt kvar till klimatlyft för världens flygtrafik

I Örnsköldsvik ska Sekab E-technology starta ett projekt som stöds av Energimyndigheten, där man vill utvärdera produktion av bioflygbränsle av socker, tillverkat i en biokemisk process av sågspån, halm och spillved från skogsbruk.

Ett sådant flygbränsle finns internationellt certifierat för jetmotorer, vilket gör att det kan nå marknaden snabbare.

Jonas Markusson Foto: Sekab

– Vi vill kunna beskriva potentialen för ett sådant här bränsle, och vilka kostnader som är förknippade med att nå fram till en färdig produkt, säger Jonas Markusson, ansvarig för innovation och produktutveckling på Sekab E-technology.

Sekab driver i dag anläggningen BDP, Biorefinery Demo Plant, där det redan pågår produktion av socker från vedråvara i det stora EU-projektet Valchem.

Hur långt borta är en produktion av flygbränsle?

– Optimistiskt sett kan något vara på plats om tre år, säger Jonas Markusson.

I Finland producerar Neste ett flygbränsle av vegetabilisk olja från camelina, växten oljeådra. Sedan förra året levererar de till Gardemoen i Oslo.

Anna Orring

Mer om: Flygbränsle

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt