Grönt ljus för Gripen E i Schweiz parlament

2013-09-18 09:50  
Försvarsminister Ueli Maurer till höger får en model av Gripen av Georg vogel, en schweizare som specialiserar sig på modelbygge. Schweiz parlament har nu röstat ja till köp av svenska Gripen E. Foto: Scanpix

Politiskt stöd finns nu i båda kamrarna i Schweiz parlament för köpet av 22 Gripen E. I förmiddags undanröjde överhuset den sista frågan kring anskaffningen av det nya svenska stridsflygplansystemet.

Med rösterna 27 ja och 17 nej godkände i dag Schweiz andra kammare, Ständerrådet, förslaget att annullera utgiftstaket för upphandlingen av Gripen E. Det var den sista knäckfrågan som återstod i parlamentet.

Därmed finns det nu politiskt stöd i båda kamrarna för anskaffningen, som uppgår till dryga 22 miljarder svenska kronor.

Dagens omröstning i Ständerrådet har föregåtts av olika andra voteringar. Bland annat har ledamöterna debatterat finansieringen av systemet, storleken på Schweiz förskottsbetalning och det nya stridsflygplanets prestanda och landets behov av förmågan.

I förra veckan lämnade underhuset eller Nationalrådet jakande besked - och i och med dagens omröstning blev den sista frågan kring finansieringen löst.

- Nu har båda kamrarna godkänt köpet. Därmed säger hela parlamentet ja till köpet, säger Mark Stucki, på parlamentets presstjänst, till Ny Teknik.

En dryg vecka återstår dock av parlamentssessionen. I slutet av den, den 27 september, ska Ständerrådet och Nationalrådet samlas för att återigen klubba igenom de beslut som de haft på bordet tidigare under sessionen - däribland det att köpa Gripen E.

Mark Stucki förklarar att när parlamentssessionen sedan är klar om en dryg vecka så kommer den nya lag som rör Gripenupphandlingen att utfärdas.

Sannolikt kommer också den schweiziska befolkningen få tycka till i frågan om finansieringen av planen. Enligt SVT krävs det 50 000 namnunderskrifter för att genomföra en folkomröstning.

- När den nya lagen är utfärdad finns det möjlighet for kritiker att börja samla in namnunderskrifter till stöd för en folkomröstning, säger Mark Stucki.

Först efter en eventuell folkomröstning blir det aktuellt att skriva ett detaljerat avtal, uppger Lennart Sindahl, som basar för Saabs affärsområde Aeronautics, i dag.

- Gripen E är baserat på en välbeprövad plattform och eftersom Sverige redan är engagerat i projektet och tillverkningen av flygplanet redan påbörjats är detta ett köp med relativt låg risk, kommenterar han.

Mer om: Saab Gripen Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt