"Grönt" köldmedel giftigt som stridsgas

2014-04-09 13:21  
Det nya köldmedlet R1234yf är eldfarligt, och bildar vid brand det giftiga ämnet karbonylfluorid. Foto: Alloverpress

Köldmedlet R1234yf, som EU godkänt för sin låga klimatpåverkan, blir vid brand lika farligt som stridsgasen fosgen.

Det är forskare vid Ludwig Maximilians universitet i München som nu varnar för det sedan tidigare omstridda köldmedlet för klimatanläggningar i bilar.

Bakgrunden är att EUs nya tuffare regler när det gäller klimatpåverkan av köldmedel tvingar bilindustrin att byta från det tidigare köldmedlet R134a, som har en miljöpåverkan som är 1430 gånger större än koldioxid, till det nya medlet R1234yf, vars klimatpåverkan endast är fyra gånger större än koldioxid.

Tyska biltillverkare har tidigare protesterat mot det nya köldmedlet. Bland andra har Mercedes vägrat att byta med hänsyn till att R1234yf är brandfarligt.

Tillverkaren av köldmedlet, Honeywell, har svarat att det finnas andra ämnen i en bil som är brandfarliga, och att Mercedes protesterar endast för att köldmedlet är dyrare.

Men nu får bilindustrin medhåll av professor Andreas Kornath vid universitetet LMU i München.

- Det är känt att vid förbränning av R1234yf så bildas vätefluorid, säger Andreas Kornath i ett pressmeddelande.

- Men vår analys visar att 20 procent av brandgaserna består av det mycket giftiga ämnet karbonylfluorid.

Karbonylfluorid är till sin struktur besläktat med stridsgasen fosgen, som dödade och skadade tusentals soldater under första världskriget. Den enklaste fluorvätesyran är mycket korrosiv och så giftig att en brännskada stor som en handflata kan vara dödlig.

Karbonylfluorid är ännu farligare, eftersom det penetrerar huden lättare, och ger svåra hudirritationer. Vid inandning förstörs alveolerna i lungorna, blodomloppet påverkas, vilket kan leda till döden.

Forskarna vid LMU uppmanar nu till en översyn av R1234yf, eftersom tidigare studier endast tagit hänsyn till brandfarligheten kring köldmedlet, men att bildandet av karbonylfluorid inte har uppmärksammats.

- Vi rekommenderar att riskerna som förknippas med R1234yf omedelbart tas i beaktande, säger Andreas Kornath.

 

Håkan Abrahamson

Mer om: Köldmedel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt