Gripen övar skarpt telekrig

2009-11-03 23:00  

Försvarets materielverk, FMV, vill för första gången testa stridsflygplanet Jas 39 Gripens telekrigsförmåga på en av de två telekrigsbaserna som finns i Europa.

Polygone är ett provningsområde för telekrig i Tyskland, nära gränsen till Frankrike, och drivs gemensamt av det amerikanska, tyska och franska flygvapnet.

FMV har tidigare, under internationella övningar, testat Gripens förmåga till elektronisk krigföring, det vill säga att attackera och förvilla exempelvis fiendens radar, samt att skydda sig själv från en motståndares telekrigföring.

- Dock har aldrig telekrigssystemet testats och analyserats på det sätt som är möjligt vid Polygone i Tyskland, säger Oscar Bladh, som är materielgruppsansvarig på FMV.

Testerna ingår i en kontroll av en större uppgradering av Gripens materielsystem, som under hösten levereras till försvarsmakten från FMV.

Tidigare har bara Viggen testats vid Polygone.

Regeringen väntas säga ja till testerna, som planeras att äga rum mellan januari och juli 2010.

Mer om: FMW Jas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt