Gripen får konkurrens av Super Hornet

2011-01-19 10:48  

Nu seglar plötsligt Boeings F18 Super Hornet upp som favorit i den brasilianska flygplansaffären medan franska Rafale halkar ned. Men svenska Gripen NG är inte uträknad.

Brasiliens nytillträdda president Dilma Rousseff vill ta en ordentlig titt på den omstridda flygplansaffären innan hon bestämmer sig för vilken av de tre konkurrerande offerterna som är bäst för Brasilien.

Den franska flygplanstillverkaren Dassault ligger inte lika bra till som under förre presidenten Lula da Silvas tid.

I stället har Boeing, som tidigare räknats ut helt, fått en ny chans, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Reuters refererar ett möte mellan president Dilma Rousseff och de amerikanska senatorerna  John McCain och John Barrosso om garantier för tekniköverföring till Brasilien om Brasilien skulle välja Boeing som leverantör av de 36 stridsflygplan som är på tapeten.

John McCain säger till Reuters att han ska komma tillbaka med klara besked om att det inte ska finnas några restriktioner när det gäller överföring av amerikansk militär teknik till Brasilien.

Det är stora pengar som står på spel. Braslien vill i ett första skede köpa in 36 nya stridsflygplan. Men på sikt kan det handla om så många som 100 nya plan.

Enligt uppgifter i brasiliansk press handlar det om 4-6 miljarder dollar i ett första skede.

Franska Dassault ligger högst med sin offert, därefter Boeing och sist Saab, som bjuder både lågt pris och en mycket omfattande industrisamarbete.

Saabs nackdel är dock, enligt Reuters, att ett strategiskt samarbete med Sverige är mindre prestigefyllt än ett samarbete med Frankrike eller USA.

Brasiliens flygplansköp har dragits i långbänk.

Upphandlingen drogs igång för snart tio år sedan av dåvarande presidenten Fernando Henrique Cardoso. Den upphandlingen gick under namnet FX-1.

Men när Lula da Silva tillträdde som president 2003 lade han flygplansupphandlingen åt sidan för att koncentrera sig på andra utgiftskrävande frågor.

En ny upphandling startade för ett par år sedan, under namnet FX-2. Tre leverantörer valdes så småningom ut för noggrann utvärdering.

Det är den utvärderingen som den nya presidenten ska ta ställning till och väga samman pris, tekniköverföring och industrisamarbete.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt