Greenpeace dömer ut Vattenfalls elbilssatsning

2008-11-26 08:09  
Norbert Reithofer, BMW, och Taomo Hatakka, Vattenfall, vid en av de eldrivna Mini. Litium-jonbatterier ger räckvidden 250 km. Effekten i motorerna är 204 hästkrafter.

Vattenfalls och BMWs elbilssatsning i Berlin döms ut av miljöorganisationen Greenpeace. Den el bilarna tankas med är inte tillräckligt grön, hävdar Greenpeace.

Elbolagen Vattenfall och RWE har startat elbilskampanjer i Tyskland tillsammans med BMW och Daimler. Senast presenterades under tisdagen Vattenfalls och BMWs satsning i Berlin på 50 eldrivna BMW Mini.

Bilarna ingår i ett test för att se hur infrastrukturen för eldrivna bilar behöver byggas ut. Vattenfall har arrangerat ett stort antal eltankställen runt om i den tyska huvudstaden.

Men redan på premiärdagen för försöket kom kritik från Greenpeace. Miljöorganisationen har räknat ut att koldioxidutsläppen från en eldriven Mini i Berlin ligger på 133,5 g/km. Den gränsen ligger även små explosionsmotordrivna bilar idag, och den ligger över de gränsvärden som EU kräver från 2012.

Bakom Greenpeace beräkningar ligger bedömningen att merparten av strömmen som bilarna tankas med produceras i kolkraftverk, och att utsläppen har flyttat från bilarnas avgasrör till kraftverkens skorstenar.

Vattenfall hävdar att strömmen till bilarna produceras av förnybara energikällor, exempelvis vindkraft. Men Greenpeace menar att det är omöjligt för Vattenfall garantera att just elbilsströmmen är "grönare" än annan ström i Vattenfalls elnät.

I argumentationsväxlingen mellan elbolaget och miljöorganisationen hävdade en företrädare för Vattenfall att om intresset för elbilar ökar, så kommer elbolagen att bygga ut produktionen av förnybar elproduktion. Då ändrar sig blandningen av fossilproducerad och "grön" el i näten.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt