Gratis svart låda i molnet efter MH370

2014-05-12 13:54  

Satellitoperatören Inmarsat erbjuder efter försvinnandet av malaysiska planet MH370 flygbolagen gratis en molnbaserad svart låda.

Erbjudandet kommer idag i samband med att luftfartsorganisationen ICAO har en konferens om flygplansspårning i Montreal.

Nästan alla av världens 11000 trafikflygplan har redan idag utrustning som ansluter dem till Inmarsats satellitkommunikationsnät.

Med hjälp av gps-data kan flygplanets position, höjd och hastighet bestämmas. Data ska sedan skickas var 15e minut över Inmarsats när.

Tjänsten ska erbjudas gratis, eller till mycket låg kostnad. Som extratjänst erbjuds även en molnbaserad "svart låda" där flygdata och piloternas samtal spelas in.

Inmarsat är villigt att ta driftskostnaderna som uppskattas till drygt 20 miljoner kronor om året. Kostnaden hoppas man tjäna in på att flygbolagen väljer tilläggstjänster som man betalar för.

De enda spårdata som finnas efter det försvunna malaysiska trafikflygplanet MH370 är en kontrollsignal från Inmarsatsystemet till markstationer för att indikera att att förbindelsen ännu är öppen. Den sänds en gång i timmen. Experter som analyserat dessa s k ping har fått använda frekvensanalys för något så när se i vilken riktning planet flög.

Satellitoperatören Inmarsat erbjuder sedan 1979 kommunikationstjänster för användning till sjöss, i luften och på land.

Håkan Abrahamson

Mer om: Svarta lådan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt