FORDON

Göteborgs stad om Volvo Cars: ”Ingen anledning till bojkott”

Volvo EX30.
Volvo EX30.

Efter att Volvo Cars största ägare svartlistats av Ukraina meddelade flera aktörer att man skulle utreda en bojkott av biltillverkaren. Men så blir inte fallet för Göteborgs stad, rapporterar Dagens industri.

Publicerad

– I det här läget ser vi inte någon anledning till bojkott, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Attenius (S), till tidningen.

Sedan tidigare bojkottar kommunen dock produkter från Maraboutillverkaren Mondelez, men Attenius säger nu att situationen är mer komplex än de trott. Han efterlyser nationella riktlinjer från regeringen.

– Bakom det här finns utrikespolitik och säkerhetspolitik som kommuner vanligen inte befattar sig med och där behöver vi hjälp, säger Jonas Attenius till Di.

Bakgrunden är att Geely Holding, som äger 82 procent av Volvo Cars, under midsommarhelgen sattes upp på Ukrainas svarta lista. Detta eftersom Geely fortsätter att sälja bilar i Ryssland och därmed sponsrar den ryska krigsmaskineriet genom skatteintäkter, enligt den ukrainska antikorruptionsmyndigheten.