Google väljer Chrysler för självkörande bil

2016-05-04 10:29  
Chrysler Pacifica Hybrid är bilen som ska förses med Google teknik för autonom körning. Foto: FCA

För första gången väljer Google en specifik biltillverkare för att bygga in sin teknik för autonom körning. Tillverkaren är Chrysler.

De båda företagen tillkännagav samarbetet på tisdagen. Företagen ska sätta samman en gemensam grupp ingenjörer i sydöstra Michigan för att konstruera, testa och tillverka en självkörande version av familjebussen Chrysler Pacifica Hybrid.

Till en början handlar det om cirka 100 fordon som Chrysler ska tillhandahålla så att Google kan bygga in sensorer och datorer i bilarna för autonom körning.

Att Google väljer Chrysler från FCA-koncernen förvånar inte bilanalytiker i USA. Google har inte kunnandet att själv tillverka bilar, men har i flera år testat teknik för autonom körning i exempelvis bilar från Toyotakoncernen samt små specialbyggda elfordon. FCA har varit sena i starten med att intressera sig för teknik för självkörande bilar jämfört med de amerikanska konkurrenterna Ford och GM.

De självkörande versionerna av Chrysler Pacifica Hybrid ska efter ombyggnaden först provköras av Googles team för autonom körning på Google privata testbana i Kalifornien innan de släpps ut för körning på allmän väg.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL