Godståg med farliga ämnen har kolliderat: ”Hög explosionsrisk”

2020-09-01 09:49  
Ett stort område har spärrats av sedan två godsvagnar spårat ur efter en krock på Sävenäs rangerbangård i Göteborg. Tågtrafiken förbi olycksplatsen har stoppats, vilket påverkar tågen mellan Göteborg och Stockholm. Foto: Adam Ihse/TT

Ett stort område har spärrats av i östra Göteborg sedan två godsvagnar spårat ur på bangården i Sävenäs. Vagnarna är lastade med farliga ämnen, och vid ett läckage skulle risken för explosion vara stor. Tågtrafiken förbi olycksplatsen har stoppats.

(Texten är uppdaterad)

Larmet om olyckan kom vid halvfemtiden på morgonen. Två vagnar kolliderade i samband med att de skulle kopplas om.

De första uppgifterna talade om att en av vagnarna skulle ha vält. Men riktigt så illa är det inte, enligt räddningstjänsten Storgöteborg.

– Vagnarna står upp. Men bägge har spårat ur, enligt de uppgifter jag har, säger Martin Berndtsson, brandinspektör på räddningstjänsten, till TT.

Letar efter läcka

I den ena vagnen finns etylenoxid, som är en giftig och brandfarlig gas. I den andra finns väteperoxid, som är ett frätande ämne. Det är oklart hur stora mängder det handlar om.

– Vi utgår från att det är fulla vagnar, tills vi vet något annat, framhåller Berndtsson.

Räddningstjänsten försöker nu kontrollera om någon av vagnarna har börjat läcka. Man tittar både med personal och via drönare.

– Om det blir ett läckage kommer vi att utöka riskområdet, säger Martin Berndtsson.

Vid halvniotiden hade ännu ingen läcka upptäckts.

Förskola evakuerad

Ett område med en radie av 600 meter från olycksplatsen spärrades av redan tidigt på morgonen. Flera byggnader har evakuerats, bland annat en skola och en förskola, uppger polisregion Väst.

Tågtrafiken förbi Sävenäs rangerbangård har stoppats. Det påverkar alla tåg från Göteborg mot Alingsås, Skövde och Stockholm, och omvänt.

Ingen person skadades vid kollisionen.

TT / Ny Teknik

Mer om: Tåg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt