Fordon

GM sparkar 14000 – ska satsa på el och autonomi

Fem anläggningar i USA och Kanada ska stängas och 15 procent av personalen kommer bli av med sina nuvarande jobb. Foto: TT

Amerikanska bilköpare vill inte ha sedaner. Nu skrotar GM sex modeller – och sparkar 14 000 anställda vid fabrikerna. Besparingen ska plöjas ned i satsningen på elektrifiering och autonomi.

Publicerad

Fem anläggningar i USA och Kanada ska stängas och 15 procent av personalen kommer bli av med sina nuvarande jobb. Det meddelade General Motors på måndagen. Totalt rör det sig om 8 000 fastanställda, var av 25 procent i ledningsgrupper – samt 6 000 timanställda. Eventuellt kan vissa av dem förflyttas till andra delar av företaget.

Bakom nedläggningarna ligger i det korta perspektivet den stora sedan-döden – dagens köpare efterfrågar andra fordonstyper, inte minst suvar. Och nu skrotas en rad modeller. Enligt CNN rör det sig om Chevrolet Cruze, Chevrolet Volt och Chevrolet Impala – samt Buick LaCrosse, Cadillac XTS och Cadillac CT6. GM är inte ensamma om strategin. Redan i april meddelade Ford att man har för avsikt att sluta tillverka sedaner i Nordamerika. I det större perspektivet handlar General Motors uppsägningar dock om att överleva i en bransch som snabbt rör sig bort från dagens teknik.

– De åtgärder vi vidtar i dag är en del av vår transformation för att bli alerta, motståndskraftiga och lönsamma, samtidigt som det ger oss flexibiliteten för att investera i framtiden, säger GM:s vd Mary Berra i ett uttalande.

Omstruktureringen är tänkt att frigöra sex miljarder dollar till 2020, pengar som man ska plöja ned i elbilar och autonoma fordon. Det är en del av bolagets nya motto: Zero Crashes, Zero Emissions, Zero Congestion. Och i ett tidigare pressmeddelande avslöjade GM att de resurser som är avsatta för fordonsprogram kring elektrifiering och autonomi kommer fördubblas nästa år.

Den kanadensiska anläggningen som läggs ned ligger i Ontario, och i USA påverkas delstaterna Ohio, Michigan och Maryland. Reaktionerna från delstaterna och fackligt håll har inte varit förstående. En viss bitterhet finns kring det faktum att GM för inte så länge var nere på knä, och då fick rejält med stöd ur den offentliga skattkistan.

– Ohios skattebetalare räddade GM, och det är skamligt att företaget nu överger Mahoning Valley och säger upp arbetare just innan storhelgen (thanks giving), säger Sherrod Brown, demokratisk senator för Ohio till Vox.