GM skapar kemisk kardborre

2010-02-16 15:09  

GM har utvecklat ett starkt lim som släpper greppet av värme. Innovationen kan ge nya möjligheter att kundanpassa framtida bilar.

En forskargrupp på General Motors har utvecklat ett lim som fungerar ungefär som ett kemiskt kardborreband: det kan styras så att det tappar kletigheten.

Innovationen utnyttjar polymer som minns sin ursprungliga form och som återgår till den formen när de utsätts för värme. Så här går det till. När två ytor som är belagda med limmet förenas och värms upp så skapas vätebindningar mellan två typer av polymerer i limmet. Sedan hårdnar materialet när det svalnar, och ytorna sitter fast. Om man vill sära delarna igen så är det bara att värma upp dem så lossnar bindningarna.

Många forskargrupper försöker skapa lim, som liksom geckoödlans fötter har en vidhäftningsförmåga som kan stänga av och på. Men enligt amerikanska MIT:s Technology Review så är GM:s nya lim tio gånger starkare än konkurrerande geckoklister. Det sägs klara en kraft på 700 Newton per kvadratcentimeter innan det släpper taget.

Forskarna tror att limmet kan göra det möjligt att kundanpassa fordon i framtiden. Man skulle exempelvis kunna byta ut stötfångarna eller välja var radio, gps eller mugghållare ska placeras.

Fast än så länge kan limmet bara återanvändas några gånger innan vidhäftningsförmågan minskar.

Charlotta von Schultz

Mer om: Lim Kardborre

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt