GM häver Antonov-blockering

2011-04-08 07:17  
Vladimir Antonov Foto: Adam Ihse/Scanpix

Riksgälden ser just nu över Vladimir Antonovs möjlighet att bli delägare i Saab. Enligt källor har GM hävt blockeringen av honom som delägare.

Fabriken i Trollhättan har stoppats flera gånger de senaste veckorna, till följd av materialbrist. Underleverantörerna har fått nog efter att Saab försenat sina betalningar. Nu arbetar Saabs ledningen för fullt för att få in mer pengar. Vladimir Antonov har länge visat sitt intresse att gå in som delägare i biltillverkaren och nu verkar det lätta på allvar för honom.

Det var ryktena om hans brottsliga förflutna som gjorde tidigare ägaren General Motors, GM, ville stoppa möjligheten för Vladimir Antonov att bli ägare. Innan affären gick igenom var deras krav var att den ryska affärsmannen inte skulle få någon andel i Saab fram till 2016.

Nu skriver Dagens Industri att flera källor hävdar att GM redan har bestämt sig för att inte längre blockera Vladimir Antonov som investerare.

– Den frågan finns inte längre för GM, säger Lars Carlström som arbetar för Vladimir Antonov.

När Affärsvärlden tidigare talade med Riksgälden sa de att deras tidigare undersökningar visat att, Vladimir Antonov, inte har något brottsligt förflutet. Därmed kan hindren för honom att bli delägare röjts bort. Men än så länge har Riksgälden inte beslutat vad de kommer ge för rekommendationer till regeringen. Ytterst är det regeringen som ska ta beslut i frågan.

Enligt Dagens Industri pressar dessutom ledningen i Saab Automobile, Riksgälden för att släppa en del av sina säkerheter för lånet från EIB. Att få loss panter för nya lån och locka nya externa investerare, vid sidan av Vladimir Antonov är också en möjlighet för att stärka kassan.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt