Fordon

"GM har slutat bry sig om Saab"

Styrelsen för General Motors befattar sig inte längre med Saab. Beslutet att skjuta på frågan om nedläggning visar bara att styrelsen har viktigare saker på sitt bord än Saab, som utgör en ynka procent av koncernens omsättning. Den slutsatsen drar bilindustrijournalisten Norbert Andersson av gårdagens beslut i Detroit.

Publicerad

General Motors har stora problem med att få ordning på affärerna i USA och Europa. Då får lilla Saab inget större utrymme på GM-styrelsens dagordning. Beslutet på tisdagen att ge Saab respit är inget allvarligt försök från GM att rädda Saab. I stället har styrelsen gjort klart för avveckling om det inte helt plötsligt dyker upp en köpare med tillräckligt mycket kapital. Någon sådan har GM inte lyckats identifiera under det år man har haft Saab ute till försäljning. Chansen att man ska göra det före jul är tyvärr inte särskilt stor.

Då återstår att slakta företaget, sälja det som kan säljas och avveckla resten, med oktober 2010 som slutdatum. Precis som man gör med varumärket Saturn.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här