GM ger tekniska data för elbilen Bolt

2016-01-11 15:41  
Så här ser elbilen Chevrolet Bolt EV ut när karossen plockats bort. Batteriet är ca 1 dm tjockt och täcker golvet mellan hjulaxlarna. Foto: GM

Elbilen Bolt gjorde succé på prylmässan CES förra veckan. På bilmässan i Detroit kommer nu de tekniska specifikationerna.

(Uppdaterad) GM sparade de tekniska uppgifterna för elbilen Bolt när den visades på konsumentelektronikmässan CES i Las Vegas förra veckan. Där fick publiken se hur GM tänker sig designen på en elbil och lite om kringutrustningen, samt ett hum om prislappen och körsträckan.

Bilen som med miljöbilrabatter avdragna ska kunna säljas för under 300000 kronor utlovas en körsträcka på 320 km mellan laddningarna.

Nu berättar GM att bilen får ett litiumjonbatteri monterat i golvet med kapaciteten 60 kWh. Det är utvecklat tillsammans med koreanska LG och ska tillverkas i Sydkorea. Batteriet är uppdelat i fem sektioner och 96 cellgrupper, med tre celler i varje grupp. Totalt väger det 435 kg. GM ger en begränsad garanti på batteriet på 8 år eller 160000 km.

Elmotorn får effekten 150 kW och vridmomentet 360 Nm vilket tar bilen från 0 till nästan 100 km/h på sju sekunder. Toppfarten är 145 km/h.

Laddaren i bilen på 7,2 kW är avpassad för laddning via 240 voltsuttag hemma över natten. Men bilen är också utrustad för snabb likströmsladdning på laddstationer, och kan då laddas för ca 145 km körsträcka på 30 minuter.

Det regenerativa laddsystemet, som även fungerar som broms, gör att bilen nu kan köras med endast en pedal – gaspedalen. Genom att hålla in en spak på baksidan av ratten fungerar motorn som generator, och stannar därmed bilen i de flesta vardagssituationer.

Bromspedal finns givetvis för körning utan maximal återvinning, och för nödsituationer.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elbilar Chevrolet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt