GM förhandlar med Spyker Cars

2009-12-16 07:31  

Nu är det bara holländska Spyker kvar som spekulant på Saab Automobile i Trollhättan. Det bekräftade GM:s nye vd Ed Whitacre på tisdagskvällen.

GM har ännu inte gått ut offentligt med den information som GM:s vd och styrelseordförande Ed Whitacre släppte vid ett rundabordssamtal med journalister på GM:s huvudkontor i Detroit i går.

Men att Ed Whitcare pekade ut den holländska sportbilstillverkaren Spyker Cars som den enda Saabspekulant som GM nu för samtal med bekräftas av GM:s informationsdirektör.

- Ed Whitacre sa vid pressträffen att han såg goda möjligheter till att en affär kommer att bli av. Men det förutsätter att man håller tidsschemat, vilket innebär deadline till nyår, sade Chris Preuss till SvD Näringsliv sent i går kväll.

Enligt statssekreterare Jöran Hägglund på Näringsdepartementet pågår en finansiell granskning av Spyker Cars för att ta fram underlag för statliga lånegarantier till det lån på 4,3 miljarder kronor som Saab Automobile söker hos Europiska Investeringbanken EIB.

Efter att den svenska sportbilstillverkaren Koenigsegg hoppat av Saabaffären i slutet av november satte GM en ny tidsgräns för att ge andra spekulanter en chans.

Det är den tidsluckan som holländska Spyker nu utnyttjar.

Enligt Saabs tekniske chef Mats Fägerhag har Spyker för avsikt att behålla tillverkning i Trollhättan och i huvudsak följa Koenigseggs affärsplan. Det säger han till den finska nyhetsbyrån FNB.

Läs om Spykers historia här.

Se Spykers alla bilmodeller här.

Spykers besked

Spyker Cars företagsledning bekräftade den 2 december mycket kortfattat att man är intresserad av att köpa svenska Saab Automobile av amerikanska General Motors. Så här formulerade Spyker sitt uttalande.

ZEEWOLDE, The Netherlands (December 2, 2009) – In response to market enquiries, Spyker Cars confirms that it, together with its shareholder Convers Group, has expressed an interest in Saab Automobile AB. If and when we are able to comment further, we will do so but we are unable to provide more information at this time.

Lars Anders Karlberg

Mer om: GM Fordonskrisen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt