GM behåller 35 procent av Opel

2009-09-10 15:00  

Styrelsen för General Motors beslöt i dag att sälja 55 procent av aktierna till ett konsortium bestående av underleverantören Magna och den ryska banken Sberbank. Personalen får samtidigt 10 procent medan GM behåller resterande 35 procent.

Lösningen gör att Opel och systerbolaget Vauxhall fortsätter att vara en integrerad del av GMs globala organisation för produktutveckling, förklarar GM i ett pressmeddelande. Tanken är att Opel och GM även framöver ska dela på teknik och ingenjörsresurser.

Affären öppnar också för ett fortsatt samarbete mellan Opel/GM och ryska VAZ. Sberbanks långsiktiga mål är inte att driva bilindustrier utan att vara med i arbetet på att få Opel på fötter och sedan sälja sin andel.

Då ligger just Rysslands största bilindustri VAZ närmast till hands, eftersom företaget ingår i Sberbanks intressesfär. VAZ, som här i Sverige har sålt bilar under varumärket Lada, har sedan 2001 ett strategiskt samarbete med GM.

Norbert Andersson

Mer om: Opel GM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt