"Glädjekalkyl om höghastighetståg"

2009-09-15 08:44  

Utredningen om höghastighetståg redovisar en glädjekalkyl. Den kritiken levererar Lars Hultkrantz, professor i nationalekonomi och sakkunnig i samma utredning.

Utredningen duger inte som underlag för investeringsbeslut, skriver Lars Hultkrantz på Dagens Nyheters debattsida i dag.

Byggvärlden rapporterade i går om Gunnar Malms utredning om höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg samt mellan Stockholm och Malmö, en satsning som kostnadsberäknas till 125 miljarder kronor. Gunnar Malm gör bedömningen att nyttan, framför allt bättre pendlingsmöjligheter, överstiger kostnaderna.

Men Lars Hultkrantz tror inte på den bedömningen. Han skriver att flera kostnader saknas i utredningen, bland annat för anslutningarna i Stockholm och Göteborg, vilka totalt beräknas till mellan tre och sju miljarder. Även en stor del av de pengar som krävs för att öka stambanornas kapacitet för godstrafik saknas. Dessutom fattas samhällsekonomiska kostnader för skattefinansiering, samt en riskreserv.

Läs hela artikeln iByggvärlden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt