Getrag ”hotar” flytta produktion till Sverige

2009-01-14 10:37  

Om tyska transmissionstillverkaren Getrag inte kommer överens med de lokala fackföreningarna om hur många personer som måste permitteras i Tyskland, hotar företaget att flytta tillverkningen till bland annat Sverige.

Underleverantörstillverkaren Getrag, som tillverkar manuella växellådor, axlar och annat till bilindustrin, har förlorat stora beställningar i bilkrisens spår. I Tyskland, där Getrag har sitt huvudkontor, vill företagsledningen lägga ner en anläggning i Ludwigsburg med 380 anställda.

Men facket hänvisar till överenskommelser som garanterar sysselsättning på orten fram till och med 2011. Enligt uppgifter från fackföreningen IG-Metall till tidningen Handelsblatt har företaget hotat att flytta tillverkning från Tyskland till företagets anläggningar i Sverige, Italien och Slovakien.

I Sverige har Getrag en anläggning i Köping med 920 anställda. Där tillverkas växellådor och axlar med Volvo som en stor kund.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt