Ger service till vindkraft i hög sjö

2015-06-30 11:41  

Två nya servicefartyg ska användas för underhåll av vindkraftparker till havs, även vid våghöjder på 2,5 meter.

Siemens har beställt de båda servicefartygen Esvagt Froude och Esvagt Faraday i samarbete med danska rederiet Esvagt. De har byggts vid norska varvet Havyard Ship, som har vana vid att bygga supplyfartyg för oljeindustrin.

De 84 meter långa fartygen utrustas för att kunna tillbringa flera veckor i vindkraftparker till havs. Under däck finns 430 kvadratmeter stora lagerhallar med plats för sex containrar som kan innehålla tusentals reservdelar för vindkraftanläggningarna.

Från fartygen kan en 25 meter lång ramp fällas ut för dockning till vindkraftverken. Därmed kan personal förflytta sig mellan fartyg och kraftverk även vid våghöjder upp till 2,5 meter.

Esvagt Froude får sin hemmahamn i Rostock, Esvagt Faraday stationeras i Esbjerg. Fartygen döptes i förra veckan i Rostock respektive Hamburg.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt