Generator i stötdämparen sparar soppa

2010-05-11 15:26  
Stötdämpare med inbyggd generator

En generator i stötdämparen skördar energi som annars går till spillo på skumpiga vägar. I sommar startar tester i bussar och lastbilar.

Tekniken heter Genshock och utvecklas av Levant Power, som är en avknoppning från det amerikanska prestigeuniversitetet MIT.

Precis som i en vanlig stötdämpare rör sig en kolv i oljefullt rör för att mildra stötarna. Men i kolvens huvud sitter liten hydraulmotor som driver en liten generator. På så vis utvinner man elektricitet ur energi som annars går till spillo som värme.

Bränsleförbrukningen minskar enligt Levant med mellan 1,5 och 6 procent tack vare tekniken. Ju tyngre fordon och knöligare väg, desto mer energi kan skördas. Samtidigt ökar komforten eftersom dämpningen anpassas efter körningen: information från accelerometrar och andra sensorer används för att ändra motståndet från generatorn vilket gör fjädringen mjukare eller hårdare.

Enligt MIT:s egen tekniktidning Technology Review ska stötdämparna testas i lastbilar, bussar och andra fordon sommar. Tekniken har sedan tidigare testats i den militära terrängbilen Humvee.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt