Geelys satelliter ska ge exakta Volvobilar

2022-06-15 08:00  
Totalt kommer Geely Future Mobility Constellation att bestå av 240 satelliter. Foto: Geely

Biltillverkarens rymdbolag har skjutit upp sina första satelliter för positionering. De ska ge självkörande bilar i Geely-familjen, som Volvo och Polestar, en perfekt positionering.

Det är ännu oklart vilken biltillverkare som kommer att bli den ledande avseende autonomi, men Geely satsar på att få ett försprång med hjälp av egna satelliter – och de sägs ge självkörande bilar positionering med en exakthet ner till centimetern. Det skriver Geely i ett pressmeddelande.

I Geely Holdings portfölj ingår bland andra Volvo Cars och Polestar. Utöver "Precise Point Positioning" ska konstellationen säkerställa bilarnas konnektivitet, med så kallade Real-Time Kinematic-tjänster (PPP-RTK), länkat via ett nätverk av stationer på marken i Kina.

Geespace skjuter upp satelliter

Nu har koncernens rymdbolag Geespace skjutit upp de första nio satelliterna, och till 2025 ska 72 av dem ligga i låg omloppsbana. De utgör en första fas i projektet, men Geely Future Mobility Constellation kommer så småningom att bestå av 240 satelliter.  

Deras livslängd är dock begränsad till fem år varefter de brinner upp i atmosfären. Geesat-1 är den första satelliten i sitt slag som masstillverkas i Kina, och fabriken ska ha en produktionskapacitet på 500 exemplar per år.

Geespace är ett dotterbolag till Geely Technology Group – därmed blir man det första privatägda bolaget som skjuter upp satelliter i Kina. Systemet är även tänkt att utnyttjas av bland annat drönare, för logistik och kartografi.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt