Geelys ellastbil utmanar Tesla med unika grepp

2021-11-15 13:30  

Homtruck är ett koncept, men en färdig version ska levereras 2024. Och Geelys ellastbil har några oväntade kort i rockärmen.

De utgör kinesiska Geelys arm för utvecklingen av elektrifierade nyttofordon, som lastbilar och bussar. Nu har Farizon Auto visat upp en prototyp till ett fordon som skulle kunna utmana exempelvis Tesla Semi.

De kallar skapelsen för Homtruck. Det är svårt att göra en jämförelse med andra modeller i och med att Farizon Auto inte lyfter på locket till fordonets prestanda – men de har begåvat prototypen med några intressanta egenskaper.

Lastbilen kan utrustas med flera olika drivlinor, bland annat som metanol-hybrid. Och med ren batteridrift finns möjligheten att ha utbytbara batterier. Upplägget är baserat på den standard som nyligen fastslogs av kinesiska myndigheter, vilket innebär att Homtruck har tillgång till ett stort antal serviceställen längs landets motorvägsnät där batterierna kan bytas inom minuter.

Läs mer: Därför tar Scania fram den extrema ellastbilen

Föraren i Geelys lastbil har tillgång till tvättmaskin

Hytten ska erbjuda den optimala blandningen mellan förarkomfort och att vara ett hem. Utöver en enkelsäng finns bland annat dusch och toalett samt ett utomhuskök. Föraren har till och med tillgång till en liten tvättmaskin.

Prototypen ska vara utrustad med systemet ”L4 hands-off autonomous drive”, som möjliggör kommunikation med kringvarande lastbilar och en automatisk anpassning för att hålla avstånd och en jämn hastighet. Hd-kameror ger en 360-gradersvy runt fordonet. Utöver lidar- och radarsensorer kommer lastbilen att ha 5g och v2x-kommunikation som standard. Uppdateringar sker såklart trådlöst.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt