Fordon

Geely växlar upp Kina-produktionen

I första hand är det XC60 som ska byggas i Chengdu.
I första hand är det XC60 som ska byggas i Chengdu.

Redan nästa år ska Geely börja bygga Volvobilar i Kina. Det sker i en fabrik som håller på att färdigställas i Chengdu i sydvästra Kina, berättar Wall Street Journal som hänvisar till källor med insyn i Geely. Även flera kinesiska medier uppger samma sak.

Publicerad

Tidigare har det framkommit att en ny Volvofabrik ska byggas i Shanghai där Volvo också ska etablera sitt kinesiska huvudkontor. Men Shanghaifabriken kan bli klar tidigast om två år och så länge vill Geely inte vänta med att bygga kinesiska Volvobilar.

I första hand är det XC60 som ska byggas i Chengdu. I dag monteras en förlängd Volvo S80 samt ett mindre antal S40 i stadskomplexet Chongqing, enligt ett avtal mellan Ford och Chang’an Automobile. Förra året sålde Volvo drygt 24 000 bilar i Kina, in siffra som i år väntas öka till runt 30 000.

Vid sidan av de bägge bilfabrikerna planerar Geely även att sänka kostnaderna för Volvokomponenter genom att bygga en motorfabrik i Kina och använda fler kinesisktillverkade delar i Volvo.

Men Geely planerar också för två nya lyxbilar i storleksklassen över Volvo S80, enligt Wall Street Journal. Dessa är främst avsedda för den kinesiska marknaden där antalet nyrika ökar explosionsartat.