Gates och Bezos vill hitta metaller till elbilar på Grönland

2021-08-11 13:46  

De metaller som krävs för att tillverka elbilar finns på Grönland. Bakom den tänkta utvinningen står bland andra Bill Gates, Jeff Bezos och Michael Bloomberg.

Produktionen av elbilar kräver metaller vars brytning har dragits med etiska och miljömässiga problem. Bilbranschen längtar efter nya fyndigheter, och svaret kan finnas på västra Grönland.

Ön Disko och halvön Nuussuaq täcker sammantaget 2 776 kvadratkilometer, och där har man hittat malmavsättningar av sulfidmineral som tros innehålla nickel, koppar, platina och kobolt.

Drivande bakom projektet Disko-Nuussuaq är prospekteringsbolaget Kobold Metals, som finansieras av Bill Gates, Jeff Bezos, affärsmannen Michael Bloomberg samt investeraren Ray Dalio. Det rapporterar The Next Web. För utvinningen har Kobold Metals ingått i ett samriskföretag med Bluejay Mining.

På sin hemsida skriver det brittiska gruvbolaget att fyndigheten kan vara jämförbar med världens största nickel/kopparsulfidgruva, Norilsk-Talnakh i Sibirien, detta med potential för mer än 30 års exploatering.

Hittills har man identifierat sju stora malmavsättningar där de två största har en längd på 5,9 km och en bredd på 1,1 km respektive en längd på 4,6 km och bredd på 800 meter. Kobold Metals kommer att investera knappt 131 miljoner kronor i Disko-Nuussuaq, vilket ger dem 51 procent i projektet.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt