Fyrsitsigt elflyg lyfter i sommar

2016-04-28 14:07  
Elflygplanet HY4 ska premiärflyga i sommar. Foto: DLR

HY4 är ett eldrivet fyrsitsigt flygplan som får energi från en bränslecell och batterier. I sommar premiärflyger planet.

Utvecklingsarbetet leds av tyska flygforskningsorganet DLR tillsammans med universitet, flygplansbyggare och bränslecellsutvecklare.

DLR har de senaste månaderna testat drivsystemet i laboratorium. Vid start måste motorn prestera max effekt i tre minuter. I testbänk har systemet körts på maxeffekt i mer än tio minuter. Man har även testat hur bränslecell och batterier samverkar vid högt effektuttag.

Planet mäter 21,36 m mellan vingspetsarna och är 7,4 meter långt. Tomvikten utan bränslecell och batterier är 630 kg, maxvikten anges till 1500 kg.

Motoreffekten är maximalt 80 kW, batterikapaciteten anges till 21 kWh vid temperaturen 1 grad Celsius. Maxfart 145 km/h och räckvidden beräknas mellan 750 och 1500 km.

Planet visas på årets industrimässa i Hannover.

Håkan Abrahamson

Mer om: Elflygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt