Fyrhjuling dödsfälla på vägen

2013-10-28 11:05  

Risken att dödas eller skadas svårt är tio gånger högre med fyrhjulingar än med bilar visar en undersökning.

Med allt fler fyrhjuliga motorcykelfordon, så kallade Quad, på vägarna ökar även skadefrekvensen, visar en undersökning utförd av tyska försäkringsbolag. Risken för att råka ut för en olycka med fordonstypen är dubbelt så hög som med personbilar, och vid en olycka är risken för quadföraren tio gånger högre att skadas svårt eller dödas.

Orsaken är enligt undersökningen att många förare är unga och oerfarna vid att hantera fyrhjulingar. En bidragande orsak är också att fyrhjulingar många gånger saknar differential, vilket gör dem svårmanövrerade i kurvor, att gasreglaget regleras med ett tumgrepp i stället för vridreglage och att föraren sitter lika oskyddad som på en motorcykel.

Typiska olyckor med fyrhjulingar är att föraren tappar kontrollen över fordonet, särskilt i kurvor, kör av vägen och dödas av föremål utmed vägbanan, eller kör in i ett annat fordon. 40 procent av de svåra olyckorna klassas som singelolyckor.

Men även vid lättare olyckor handlar det oftast om att föraren inte kan hantera fordonet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt