Fyra fastighetsbolag i Saab-affären

2011-07-07 13:21  

Flera kända fastighetsbolag ingår i det konsortium som nu köpt halva Saabs fastighetsbolag.

Regeringen har nu formellt gett klartecken tilll Saab att sälja sina fabrikfastigheter. Samtidigt har det blivit känt vilka fastighetsbolag som ingår i köparkonsortiet.

Konsortiet leds av det två år gamla fastighetsbolaget Hemfosa, som specialiserat sig på att göra affärer med köpare som sitter trångt till. 

Hemfosa startades av Jens Engwall 2009 och har fått sitt namn från hans hemort i Sörmland. "Inget är för litet, inget är för svårt", är Hemfosas valspråk.  

Med i affären är också Brinova Fastigheter, Peab och Weland Fastigheter, uppger Di.se.

Både Brinova och Peab ingår i bröderna Paulssons maktsfär och har tillsammans satsat totalt 50 miljoner kronor. Det ger Peab och Brinova en ägarandel på 10 procent vardera, enligt pressmeddelande från Peab.

Bakom Weland Fastigheter står doldismiljardären Gösta Welandson med familj som tidigare gjort flera inhopp som storägare på börsen, uppger Realtid.se.

Konsortiet köper 50,1 procent av Saabs fastighetsbolag Saab Property för 255 miljoner kronor. Saab tecknar ett hyresavtal på 15 år.

- Vi har nu bett Riksgälden att förhandla färdigt med Saab om fastighetsaffären. Det innebär att vi skriver ned de statliga lånegarantierna och möjliggör för Saab att sälja delar av sina fastigheter, säger näriingsminister Maud Olofsson till TT.

Tidigare i veckan gav Europeiska Investeringsbanken EIB och statliga Riksgälden grönt ljus för affären.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Saab Automobile

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt