Fyra biltillverkare bland tio Saab-köpare

2009-04-30 13:04  

Spelet om Saabs framtid är på väg in i slutfasen. Nu finns det cirka tio intresserade köpare. Fyra är biltillverkare.

Enligt uppgifter till Ny Teknik finns den kinesiska biltillverkaren Geely och ytterligare ett kinesiskt bilföretag bland de tio.

Ett annat företag som nämns i sammanhanget är Koenigsegg, en svensk biltillverkare som tillverkar exklusiva sportbilar i mindre serier. Representanter för Koenigsegg besökte nyligen Saab i sällskap med ett riskkapitalbolag.

- Jag kan bekräfta att intresset nu smalnat av till ungefär tio bolag, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning.

- Däremot kommenterar vi inte vilka företag det rör sig om.

De företag som finns kvar i diskussionerna ska lämna in en avsiktsförklaring (letter of intent) senast i nästa vecka, enligt vad Ny Teknik erfar. Efter det kommer Saab, GM och Deutsche Bank - som GM har anlitat för att sköta försäljningen - att utvärdera erbjudandena och bestämma sig för om det blir ett, två eller tre företag som ska vara med i slutomgången.

Gunilla Gustavs bekräftar att en avsiktsförklaring är nästa steg och att det sedan blir de nyss nämna parterna som deltar i den fortsatta processen. Däremot vill hon inte kommentera tidpunkter.

Det är även troligt att den svenska staten kommer att delta

i diskussionerna, eftersom en lyckad rekonstruktion förmodligen innebär att Saab söker en statlig lånegaranti.

Parallellt med försäljningen av Saab pågår intensiva förhandlingar mellan Saab och GM om hur den svenska biltillverkaren ska skiljas från den amerikanska bilkoncernen.

Även de förhandlingarna är inne i ett slutskede.

Målsättningen från Saabs sida är att försäljningen av företaget ska vara klar i slutet av juni.

Geely

Geely Automobile är Kinas största privatägda biltillverkare. Koncernkontoret ligger i Hongkong men dotterbolagen och fabrikerna på det kinesiska fastlandet. Företaget nämns också som en tänkbar köpare av Volvo.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt