Fullt upp för isbrytarna – trots mildare vinter

2022-05-24 08:20  
De fem isbrytarna ligger nu vid i Luleå efter avslutad säsong. Ale är fortfarande i beredskap om Finland skulle behöva hjälp. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sveriges fem isbrytare har haft mer att göra i vinter än föregående vinter, trots mildare väder, skriver Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Isbrytarna har arbetat i Bottenviken och Norra Kvarken, ovanligt nog inte längre söderut än Örnsköldsvik. Isen har inte varit så utbredd men däremot väldigt koncentrerad. Med tjock is i norr och flera blåsiga perioder har det varit fullt upp.

"När Bottenviken blev helt frusen så kom en storm och pressade isen mot Finland. Det blev som ett pansarband av is längst hela finska kusten", säger Anders Dahl, isbrytarchef på Sjöfartsverket, i pressmeddelandet.

Läs mer: Utredare: Polarforskningsfartyget Oden bör ersättas

Antalet insatser landade på 694 den här säsongen, jämfört med 630 säsongen innan.

"När det blåser mycket så ställer det högre krav på oss. Vi behöver vara på fler ställen och ha högre beredskap", säger Anders Dahl.

Sammanlagt var isbrytarna ute på hjälpuppdrag i över 67 dygn under säsongen.

Mer om: Isbrytare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt