Fullt krig i Schweiz om Jas Gripen

2012-02-15 09:54  

Det svenska stridsflygplanet Jas 39 Gripen sablas ned i en schweizisk rapport som cirkulerar på  internet just nu. Det har fått den schweiziska regeringen att ta Gripen i försvar.

- Gripen E/F är vårt förstahandsval. Valet av Gripen E/F är den optimala lösningen för det schweiziska flygvapnet, sa den schweiziska försvarsministern Ueli Maurer på  en hastigt sammankallad presskonferens i går.

När försvarsministern offentliggjorde den schweiziska regeringens beslut den 30 november förra året att köpa 22 stycken nybyggda Jas Gripen jublade man på Saab i Linköping. Att Schweiz valde Jas Gripen var en fin fjäder i hatten för Saab.

Men redan dagen efter kom det en del smolk i glädjebägaren.

Det finns en stark opinion i Schweiz mot ett flygvapen över huvud taget och nu hotade motståndarna med en folkomröstning som skulle kunna stoppa regeringens planer på att byta ut de nuvarande franskbyggda stridsflygplanen mot svenska plan, som enligt Saabs offert  till stor del kan komma  att tillverkas i Schweiz.

I början av den här veckan kom nästa motgång.

En utvärderingsrapport från november 2009, där Jas Gripen jämförs med Eurofighter och Rafale publicerades i  veckan i schweiziska medier och är nu åtkomlig för alla på  internet.

I den rapporten skulle Jas Gripen presterat sämre än konkurrenterna på i stort sett alla punkter.

Men den schweiziska försvarsministern sa i november förra året, när han presenterade valet av Jas Gripen, att det svenska planet var tillräckligt bra för Schweiz och att det industriella samarbete som Saab erbjuder väger högt i den totala utvärderingen.

Nu tvingas han ta Gripen i försvar än en gång sedan Sonntagszeitung i söndags publicerat rapporten och släppt fram kritisk röster om regeringens val av stridsflygplan.

Lyssna på presskonferens här.

Läs Saabs pressmeddelande.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Saab Gripen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt