Full gas för Toyotas rabatter när försäljningen bromsar

2010-03-24 16:15  

Toyota gav förra månaden i snitt en rabatt på 13 700 kronor till köpare i USA. Det är mer än vad man gav under värsta finanskrisen förra året.

Under mars väntas siffran stiga med ytterligare drygt 4 000 kronor. Det uppger Automotive News som månatligen gör en sammanställning av samtliga bilmärkens rabatter till amerikanska nybilsköpare.

Fortfarande ligger Toyotas rabatter under genomsnittet för branschen. Men medan andra tillverkare sänker rabatterna i takt med att finanskrisen avklingar, höjer Toyota sina.

Anledningen är den mediestorm som drabbat den japanska tillverkaren efter problem med skenande bilar som gjort att Toyota återkallat över åtta miljoner bilar jorden runt.

Allt fler rapporter om olyckor som berott på oavsiktlig acceleration rapporteras i USA och en oproportionerligt stor del av dem gäller Toyota. Frågan är om det beror på tekniska fel eller att förarna har förväxlat gas- och bromspedalerna.

New York-polisen friade nyligen i en presskonferens Toyota när det gäller en uppmärksammad krock mot en mur, där föraren skadades. Det visade sig, förklarade polisen, att bromsen inte var aktiverad vid krocken, däremot var gaspedalen nedtryckt till hundra procent.

I ett annat fall ifrågasätts hela berättelsen. Det gäller fallet James Sikes som ringde nödnumret 911 sedan hans bil skenat på en motorväg. Han påstår att han tryckte allt han kunde på bromspedalen men att bilen, en Toyota Prius, trots detta accelererade till 150 km/h.

Men Sikes beskrivning av vad som hände under vansinnesfärden var alltför fantasifull med uppenbart orimliga påståenden. Bland annat att han inte vågade röra växelspaken eftersom han hade bägge händerna på ratten. Trots detta ringde han 911 och hävdar också att han i full fart böjde sig ner till golvet för att försöka trycka upp gaspedalen. När det nu också visar sig att han har skulder på fem miljoner kronor efter en konkurs, misstänks för försäkringsbedrägeri och har fått sparken på grund av oetiskt beteende ifrågasätts Sikes trovärdighet av amerikanska medier.

Norbert Andersson

Mer om: Gaspedal Toyota

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt