Fransmän delar bilar till Ikea

2009-04-06 12:19  

Ikea startar en tjänst för samåkning i Frankrike. Därmed ger sig den svenska möbeljätten in i en snabbt växande bransch där ordet "dela" är nyckeln till framgång.

I Schweiz har redan en av världens största och äldsta bilpooler, Mobility, ett avtal med en stor snabbköpskedja. Nu följer Ikea efter och startar samåkning (som bygger på att flera personer delar en bil) tillsammans med franska Covoiturage.

Enligt uppgifter i media ska tjänsten omfatta alla 26 varuhus i landet.

I Europa och USA blir det allt vanligare med samåkning och bilpooler.

I Sverige finns hemsidor som samåkning.se, som förmedlar platser i bilar. Det finns också bilpooler på ett 40-tal orter. De flesta på Vägverkets hemsida för bilpooler är kooperativ, men flest bilar finns i kommersiella bilpooler som Sunfleet (som finns på ett 10-tal orter runt om i landet) och City Car Club i Stockholm.

- Det är de kommersiella poolerna som har framtiden för sig och som kan skapa volym på marknaden, säger Per Schillander, som arbetar med bilpooler på Vägverket i Göteborg.

Världens största bilpool heter Zipcar och har 275 000 medlemmar som delar på 5 500 bilar i USA, Kanada och London

Att dela varor, tjänster, idéer och alster kommer i framtiden att bli en gigantisk industri, hävdar Kevin Roberts, koncernchef på en av världens största reklambyråkedjor Saatchi & Saatchi.

Jonas Hållén

Mer om: Bilpool Bilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt