Franska Rafale nedläggningshotat

2011-12-09 15:47  

Det franska stridsflygplanet Rafale är nedläggningshotat. Tillverkaren Dassault har inte sålt ett enda plan på export och nu säger försvarsminister Gerard Longuet att det kan vara slut.

- Om Dassault inte lyckas sälja några plan utomlands kommer fortsatt produktion att stoppas, sa försvarsministern i en fransk tv-intervju i onsdags.

Rafale används i dag bara av det franska flygvapnet. Produktionen kommer att fortsätta till dess att alla beställda plan är levererade.

För ett år sedan ansågs det helt klart att Brasilien skulle välja Rafale före svenska Gripen och amerikanska Super Hornet.

Franrikes president Nicola Sarkozy och Brasiliens dåvarande president Lula da Silva kramade om varandra på självaste nationaldagen och det tolkades som att Rafale gått hem med segern.

Men Brasilien har än en gång lagt stridsflygköpen på is och Dassault har gett upp hoppet om Brasilien.

En möjlig affär med Libyen har också gått i stöpet.

Kvar är Indien och Saudiarabien, men där är Rafale ingen given favorit även om man är kvar i leken.

För svenska Saab låter den franske försvarsministerns ord som musik. Saab har lyckats betydligt bättre på exportmarknaden med Jas 39 Gripen än Dassault gjort med Rafale.

Gripen används i Sydafrika, Tjeckien, Ungern, Thailand och den brittiska stridsflygskolan ETPS.

Och med Rafale ute ur bilden kan Gripens chanser förbättras ytterligare, särskilt efter att Schweiz sagt att man föredrar Gripen framför Rafale och Eurofighter och efter Natouppdraget under den revolutionen i Libyen.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt