Franska fartkameror förstörda – nu dör fler

2019-04-01 08:15  
Foto: TT

Fler än hälften av fartkamerorna i Frankrike vandaliserades under några månader – sedan ökade dödsfallen på vägarna, enligt myndigheterna.

Värst drabbade är gångtrafikanter, cyklister, unga och gamla.

Sammanlagt 253 människor dog i trafikolyckor i Frankrike i februari, och drygt 5.200 skadades. Siffrorna innebär en ökning med 17 procent fler döda och 22 procent fler skadade jämfört med samma månad i fjol. Månaden blir därmed den andra i rad med ökade dödsfall, efter en "historisk" minskning av dödsfallen under 2018, enligt det franska trafikverket.

Myndigheten förklarar ökningen med omfattande sabotage av hastighetskameror de senaste månaderna, som lett till ett alltför avslappnat beteende i trafiken.

"Den starka ökningen av dödsfall på vägarna som registrerats under den föregående månaden (februari) handlar främst om gångtrafikanter, cyklister, ungdomar i åldrarna 18-24 år och seniorer över 65 år", skriver trafikverket i en kommentar, rapporterar Le Monde.

Läs mer: Fångade 58 568 fortkörare – i en by med 120 invånare

I mitten av januari berättade inrikesminister Christophe Castaner att mer än hälften av landets omkring 3.200 fartkameror har skadats eller förstörts sedan missnöjesrörelsen Gula västarna inledde protesterna i mitten av november i fjol.

– Nästan 60 procent av fartkamerorna har satts ur spel, attackerats, förstörts av dem som påstår sig vara en del av den här rörelsen, sade Castaner då.

Fartkamerorna har blivit föremål för en växande ilska från bilister och motorcyklister som vänder sig emot att hastighetsgränsen på många vägar i fjol sänktes från 90 till 80 kilometer i timmen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt