Frankrike får första ”flygplatsen” för VTOL:er

2022-11-21 11:14  
Vid invigningen genomförde Volocopter en bemannad demonstration med modellen 2X. Foto: Volocopter

Flygplatsens integrerade anläggning för resor med eldrivna VTOL:er sägs utgöra starten på en ny era i Frankrike inom transportsektorn. Bland initiativtagarna finns Volocopter.

Ett testprojekt för eldrivna VTOL:er (små flygande passagerarfarkoster med vertikal start och landning) har invigts vid flygplatsen Pontoise Aerodrome som ligger fyra mil utanför Paris.

I konsortiet ingår bland andra franska Groupe ADP som driver och underhåller flygplatser, samt Volocopter som utvecklar drönartaxi.

Testbädd för ny teknik

Tanken är att även andra tillverkare ska kunna använda infrastrukturen i projektet för att utvärdera sin teknik. I och med att det är en flygplats som är i drift, med två landningsbanor, tvingas de unga bolagen att ta till sig aspekter som schemaläggning, samt det informationsutbyte och den uppmärksamhet som krävs i ett delat luftrum.

Läs mer: Svenska drönartillverkaren Katla Aero siktar på personflygningar 2026

Både persontransporter och gods ska kunna utgå från terminalen. Den är utrustad med samma säkerhetskontroll och bordning som vid en konventionell flygning.

Bemannad testflygning genomförd

Under invigningen demonstrerades hur processen för en resenär ska gå till. Där ingick ombordstigning i vad som ska bli Volocopters första modell som är certifierad för kommersiell trafik, Volocity. Bolaget genomförde dessutom en bemannad testflygning av modellen 2X.

”Utvecklingen av låghöjdsflyg för urban luftburen mobilitet är ett äventyr fyllt med löften – för jobbmöjligheter, för miljön och för de som lever i Parisregionen”, säger Valérie Pécresse, president för Parisregionen, i Volocopters pressmeddelande.

Sveriges första ”vertiport" på gång?

Anläggningen har designats av Skyport, och det är Europas första terminal för ”urban air mobility” (UAM) som är integrerad i en flygplats. Det ska dock sägas att Hyundai har öppnat flygplatsen Air-One i Coventry. Den är förvisso inte kopplad till en konventionell flygplats, men ska bli den första av flera hubbar för eldrivna VTOL:er.

Läs mer: Här är SuperGPS – nya navigationssystemet som slår GPS

I Sverige vill aktörer bygga landets första vertiport, alltså en teriminal för VTOL:er, i Norrköping.

John Edgren

Mer om: eVTOL

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt