Framsteg i brandbekämpningen

2014-08-06 13:57  

Länsstyrelsen meddelar att bekämpningen av skogsbranden i Västmanland går bra. Det finns nu "en chans att få kontroll" över branden.

– Tidigare har brandspridningen härjat okontrollerat. Men tack vare att det regnar och lufttemperaturen sjunker och det inte blåser så har vi större chans, säger Marcus Johansson, pressinformatör på länsstyrelsen.

Fokus ligger nu på att hålla begränsningslinjerna, som finns runt hela brandområdet. SMHI räknar med en del kraftiga skurar i området under dagen som kan ge räddningsarbetet hjälp på traven.

Enligt räddningsledaren Lars-Göran Uddholm har brandområdet krympt något jämfört med i går.

– Vi såg ett skifte i går där brandens intensitet avtog. De tidigare dagarna handlade det bara om att få stopp på den, nu har vi ett läge där vi i princip har den inringad, säger han på en pressträff.

Vattenbombningsplanen från Frankrike och Italien har anlänt till Västerås flygplats men deltar ännu inte i släckningsarbetet. Vädret är fortfarande alltför ogynnsamt för att de ska kunna sättas in, berättar Niklas Ekstrand, luftsamordnare vid Försvarsmakten.

– Jag står på Västerås flygplats. Här är det sikt på kanske 500 meter, och det luktar brandrök. Över området kan sikten vara bara 200 meter. Då kan inte flygplanen arbeta.

Det ligger en kallfront över brandområdet med låga moln samtidigt som det är vindstilla. Röken och molnen tillsammans försämrar sikten rejält.

– Ett spaningsplan är i luften, vattenbombningen kommer att komma i gång så fort det ger klartecken, säger Marcus Johansson.

Mellan 150 och 200 personer deltar i släckningsarbetet på marken. Ytterligare ett 50-tal bistår på annat sätt, och fler är på väg.

33 skånska brandmän och flera släck- och tankfordon är på väg till Västmanland för att hjälpa till. Förfrågan om att bistå med resurser kom i går kväll, och för personalen som ringts in under sin lediga tid, är det en självklarhet att åka norrut.

– Nu har det gått en vecka. Då behöver man hjälp och det ska de få. De är rätt slutkörda, kollegorna där uppe, säger Patric Nilsson, yttre befäl vid Räddningstjänsten Syd och en av dem som ska hjälpa till.

Länsstyrelsen meddelade på morgonen att elden just nu inte hotar Norberg. De som redan har evakuerats kan däremot inte återvända förrän räddningsledningen ger klartecken.

Alla som berörs av rök uppmanas fortfarande att hålla sig inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation.

Gammelby, i brandområdets västra del, evakuerades tidigare men det är nu  -  på vissa villkor - tillåtet att återvända till de centrala delarna, meddelar länsstyrelsen.

Villkoren är att man är redo att utrymma om räddningstjänsten så kräver, att man inte tar med sig djur tillbaka och att man håller sig uppdaterad om utvecklingen via lokalradion.

Samtidigt manar myndigheten: "Har du möjlighet så stanna borta".

TT / Ny Teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt