Fouriertransforms första konkurs

2011-03-29 23:00  

Teknikföretaget Novacast har begärts i konkurs. Därmed gör statens riskkapitalbolag Fouriertransform sin första förlust på drygt 44 miljoner kronor.

<p>- Vi räddade bolaget från konkurs två gånger. En gång till gick inte, säger Per Nordberg, vd för Fouriertransform.</p> <p>Fouriertransform gick in i Novacast i februari 2010. Då satsades 40 miljoner i ett företag som var konkursfärdigt. Trots ett intensivt arbete med kvalitet och omstrukturering blev läget akut igen under hösten. Fouriertransform tvingades gå in med ytterligare några miljoner. Det räckte inte.</p> <p>- Nu är konkurs den bästa lösningen.</p> <p>Novacast består av tre bolag: dels moderbolaget som jobbar med allmän gjuteriteknik kring kompaktgrafitjärn, dels Camito som specialiserat sig på att med korta ledtider ta fram verktyg till fordonsindustrin och dels verktygsleverantören Swepart. </p> <p>- Novacast är ett typiskt exempel på ett bolag som blivit riktigt hårt ansatt under krisen 2008-2009.</p> <p>Nu finns enligt Per Nordberg intressenter för alla tre bolagen. Om Fouriertransform ska investera i någon form av fortsättning vill han inte uttala sig om i dag. </p> <p>Novacast hade vid konkursbeslutet drygt 100 anställda. </p>

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt