Fouriertransform kan hamna i KU

2010-02-03 07:42  

Hanteringen av Fouriertransform har anmälts till riksdagens konstitutionsutskott (KU). En riksdagsledamot vill veta om regeringen mörkade syftet med bolaget när det bildades.

– Vi hade en jätteskyndsam behandling i riksdagen för att snabbt få fram tre miljarder till svensk fordonsindustri. Men i dagsläget har man bara använt en bråkdel av de anslagna pengarna, säger Miljöpartiets Karin Svensson Smith, som står bakom KU-anmälan.

Hon misstänker att de investeringar som ändå görs i Fouriertransform främst handlar om stöd till personbilsindustrin – inte till den miljövänligare kollektivtrafiken.

Hon är även kritisk till själva formen – att bilda ett helt nytt statligt bolag utan insyn i stället för att använda statliga Vinnovas redan upparbetade kanaler.

- För det första finns det rent administrativt inga uppenbara fördelar med att placera pengarna i ett bolag istället för att fördela dessa via de myndigheter som redan har den här typen av uppgifter, alltså i första hand Vinnova, skriver Karin Svensson Smith i sin anmälan.

- Däremot får man nackdelen att den granskande roll som riksdagen och media ska utöva i en demokrati av svensk modell kan försvåras genom bolagsformens lägre transparensgrad.

Därför vill hon att KU nu ska granska näringsminister Maud Olofssons (c) agerande när Fouriertransform bildades. Hon vill också att KU ska undersöka om regeringen brustit i information till riksdagen.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt