Fotfängsel ska ge säkra transporter

2009-05-05 23:00  

Det räcker inte med handklovar. Gripna och omhändertagna ska också kunna få fötterna fastspända av polisen framöver. Rikspolisstyrelsen tänker köpa in fotfängsel.

-?De ska förmodligen användas precis som handfängsel, säger Ulf Börjesson, chef för Rikspolisstyrelsens teknikgrupp.

-?Men ett syfte är att minska förmågan att sparka vilt omkring sig under färd.

Polisen vill särskilt kunna använda fotfängslen vid transporter av stökiga personer i sina olika fordon.

-?Vi har haft olyckor när vi transporterat frihetsberövade som sparkat vilt i fordonen. Det har till och med hänt att bilar åkt i diket, säger Ulf Börjesson.

Teknikgruppen skriver just nu på kravspecifikationer inför upphandlingen av fotfängsel. Liknande produkter finns och används ute i världen men saknas på svenska marknaden, enligt Ulf Börjesson.

-Vi ska göra en så kallad funktionsupphandling eftersom vi ännu inte vet hur fängslen ska se ut eller vara konstruerade. De kan vara alltifrån av kardborreband till något i stål och järn, säger Ulf Börjesson.

Ett krav leverantörerna kan få är att fotfängslen ska göra det möjligt för poliser att spänna fast omhändertagna personers ben i bilen.

-?Upphandlingen är inte så enkel som det verkar. Konstruktionen ska passa i många olika slags bilar och vara utformad på lämpligt sätt, säger Ulf Börjesson.

Rikspolisstyrelsen har anmält att man avser att använda fordonsanpassade fotfängsel till Delegationen för folkrättslig granskning av vapenprojekt. Enligt sekreteraren i delegationen, Erik Brandel, jurist på försvarsdepartementet, är det osäkert om en granskning är påkallad.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt