Förvirring om batterier till Tesla

2016-06-09 11:16  

Vem ska egentligen få leverera batterier till Tesla? Samsung eller Panasonic. Frågan orsakade under något dygn kurssvängningar på börsen.

Teslachefen Elon Musk är en flitig användare av Twitter, och en tweet om att Samsung kan få leverera batterier till elbilstillverkaren fick Samsungs aktie att stiga på börsen i Seoul. Samtidigt föll kursen för japanska Panasonic, företaget som ses som den trogna batterileverantören till Teslas bilar och som deltar i uppbyggnaden av Teslas stora batterifabrik i Nevada.

Men Elon Musk förtydligade sig senare och förklarade att Panasonic är den exklusiva leverantören av batterier till bilarna model S, model X och den kommande model 3.

Samsung kan däremot komma ifråga som leverantör av batterier till Tesla Energy, divisionen som tillverkar stationära batterier för hemmabruk, kallade Powerwall, liksom för företag och elbolag, och som då kallas Powerpack.

Panasonic har sedan tidigare kontrakt på att leverera 1,8 miljarder battericeller till modellerna S och X fram till och med 2017. Model 3 förväntas bli märkets storsäljare och till den tar Tesla och Panasonic nu fram en något större cell, rapporterar Bloomberg.

Panasonic har tidigare i vår erbjudit sig att investera stora belopp i batterifabriken Gigafactory i Nevada om det behövs för att snabbt få igång produktionen av stora volymer batterier.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tesla Motors

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt