Förtöjda drönaren fångar vindar på 200 meters höjd

2020-04-27 13:07  

Vindenergi utvinns hundratals meter upp i luften av en draklik drönare. Planen är att energibolag ska använda drönaren på havsplattformar när äldre vindkraftverk skrotas.

Ett par hundra meter upp i luften kan vindkraftsdrakar ta vara på den mer konstanta vind som blåser där. Ny Teknik skrev redan 2016 om en anläggning under konstruktion i Skottland som skulle ha en effekt på 500 kilowatt.

Nederländska Ampyx Power har en liknande lösning. Ampyx drönare ska flyga autonomt på över 200 meters höjd, där förhållandena är mycket mer fördelaktiga än de långsamma och oregelbundna vindar som snurror på marken får hålla tillgodo med.

Ampyx drönare flyger enligt ett förutbestämt mönster, och elen alstras med hjälp av rörelseenergin när farkosten drar i den kabel som är drönarens förtöjning och där överförningen sker till en generator på marken eller på en plattform till havs.

Läs mer: Soldrivna jättedrönaren lyckades med jungfrufärden

Det skriver den europeiska rymdorganisationen ESA som stöttar utvecklingen av drönarna.

Enligt Ampyx Power är fördelen med deras system att det är materialsnålt, då det går åt mycket mindre material än vid bygget av ett vindkraftverk. Ampyx Power har redan gjort hundratals flygningar med prototyper. Den som testas nu har ett vingspann på fem meter och har en kapacitet om 150 kW.

Företaget konstruerar en kommersiell version som ska kunna anslutas till en 2 MW-generator. Framöver är planen att ansluta till en 3 MW-generator eller en 5 MW-generator. Idén är att företag som fasar ut sina havsbaserade vindkraftverk ska kunna använda Ampyx drönare på samma plattform.

Företaget räknar med att deras produkt ska finnas på marknaden inom några år. ESA ska via rymdmyndighetens "Navigation Innovation and Support Programme" hjälpa till med den precision som krävs för att drönarna ska kunna landa på små plattformar för inspektion och underhåll.

För ändamålet kommer man att använda ett positioneringssystem baserat på ultrabredband, som är utvecklat av brittiska Omnisense. Det har en räckvidd på en kilometer och uppdateringar varje hundradels sekund ger en felmarginal inom tio centimeter.     

John Edgren

Mer om: Drönare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt