Försvarsministern till Kockums

2014-02-17 14:41  

Imorgon ska försvarsminister Karin Enström resa till Karlskrona. Hon ska bland annat besöka Kockums, som hotas av varsel och nu drar ned på konsulter.

Imorgon tisdag besöker Karin Enström (M) marinbasen, ubåtsflottiljen och Kockumsvarvet i Karlskrona.

Egentligen hade försvarsministern inte planerat att avlägga visit på Kockums, men då en facklig funktionär på Seko skrev ett öppet brev till ministern och bad henne att komma också till Kockums, nappade hon på inbjudan.

-Det blir ett besök som arrangeras både av bolagsledningen och av fackliga organisationer, säger John Ahlmark, Kockums kommunikationschef.

Varsel hotar personalen om inga nya ubåtsorder läggs senast i mars. Bolaget har nyligen också, enligt uppgift till Techleaks, Ny Tekniks visselblåsartjänst, börjat minska antalet konsulter.

John Ahlmark bekräftar att bolaget spar in på konsulter, men vill inte nämna någon siffra över hur många som får sluta.

-I nuläget är mindre än hälften av de konsulter vi anlitar berörda. Hur det blir framöver vet vi inte, säger han.

Kockums väntar dels på att få byggkontrakt på ubåten nya A26, dels på att få modernisera marinens ubåtar Gotland och Halland.

Men hårda tvister mellan Kockums tyska ägare Thyssen Krupp Marine Systems och FMV, Försvarets materielverk, har hittills omöjliggjort kontrakten.

Gunilla Steen-Granholm, ordförande i Akademikerklubben, är en av de som träffar Karin Enström i morgon, och hon ser besöket som ett tecken på att dödläget möjligen kan vara på väg att brytas.

-Vi hoppas naturligtvis på det, men kan inte veta säkert, säger hon.

Har ministern med sig några nyheter till de anställda i morgon, Henrik Hedberg, pressekreterare hos Karin Enström?

-Det jag kan säga är att det handlar om ett brett verksamhetsbesök där ministern kommer träffa ledning och arbetstagarorganisationerna.

 

 

 

Mer om: Kockums

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt