Försvarsmakten beställer fordon till luftvärnsystemet Patriot

2018-12-17 08:21  
Säve flygplats där värdlandsstöd övas med amerikanska och franska luftvärnsförband under försvarsövningen Aurora 17. Det amerikanska Patriot-systemet. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Försvarets materielverk har lagt en beställning på olika fordon som ska användas till det beställda luftvärnssystemet Patriot.

Säljare blir tyska RMMV (Rheinmetall MAN Military Vehicles), som Sverige och Norge har ett ramavtal för hjulfordon kring.

"Vi valde gå på det avtalet även för Patriot-fordonen för att få systemlikhet och så bra förutsättningar för leveranssäkerhet som möjligt", säger Pontus Nordberg vid FMV, som undertecknade avtalet för FMV:s räkning, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Svenska försvaret beställer Carl-Gustaf

Någon köpesumma nämns inte, men det rör sig om totalt 40 dragbilar, kranbilar och containerbilar som ska kunna ta sig fram i terräng. Leverans sker från början av 2021.

Mer om: Försvarsmakten

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt