Försvaret nära gränsen för sitt stöd till Saab

Micael Bydén, flygvapenchef.

Efter Brasilienaffären blir det svårt för Försvarsmakten att stödja fler exportaffärer.– Någonstans går det ju en gräns för vad vi orkar med och kan ta, säger flygvapenchefen Micael Bydén.

I utlandet växer intresset för att hyra Jas 39 Gripen ur det svenska flygvapnets operativa flotta. I dag hyr Tjeckien och Ungern vardera 14 plan. Försvarsmakten har också gått i god för leasa 11 plan till Schweiz om ett avtal kommer efter landets folkomröstning i maj.

Även Brasilien vill nu hyra Gripen och enligt analysföretaget Jane’s handlar det om 6–12 stycken. Exakt hur många det blir vet man inte ännu inom Försvarsmaktens högkvarter, som granskar följderna.

– Det vi gör är att vi bygger det här på vår erfarenhet från de tidigare samarbetena vi har med Thailand, Tjeckien, Ungern och Sydafrika. Vi vet vad de här länderna behöver, vad de kostar i utbildningsinsatser, vilka eventuella stöd de behöver ha till flygplanen. Sedan får vi lägga pusslet utifrån de resurser vi har, säger flygvapenchefen Micael Bydén.

Att det svenska stridsflygsystemet är populärt utomlands är i grunden positivt, understryker han. Samtidigt finns det en smärtgräns. Försvarsmakten måste klara att upprätthålla den operativa förmåga man lovat statsmakterna.

– Det vi inte vill hamna i är att det blir någon signifikant påverkan på vår operativa effekt, säger han.

– Men någonstans blir det ett avbräck och då får man välja, det är något man får ta bort, en övning eller man får kanske ta bort en utbildningsdel och skjuta den framför sig. Det är ett grannlaga pussel, säger Micael Bydén.

Sverige har i dag 88 operativa plan av C/D-modell. Fram till 2015 ska ytterligare 10 C/D-plan levereras från Saab (ombyggda från A/B). Summa summarum 98 operativa plan. 11 kan försvinna till schweizarna. Då återstår 87 plan innan Brasilienaffären. Om 12 hyrs ut till Brasilien blir 75 plan kvar i Sverige.

Från dessa plan ska vissa komponenter tas för att bygga de nya 60 Gripen E. Ett C/D-plan går åt för varje ny Gripen E och uppgraderingen inleds 2016, då ska alltså Försvarsmakten börja skicka in plan till Saab.

Nu sägs även Slovakien eventuellt vilja hyra 6 plan. Hur går ekvationen: det svenska försvaret, nya leasingaffärer och uppgraderingen av Gripensystemet ihop?

– Om det då kommer fler länder utöver detta? Det pusslet kan nog du lägga likväl som jag. Sedan får man bestämma sig var smärtgränsen går. Var passerar vi ett läge då vi inte kan försörja vårt eget system? Och då signalera det till våra uppdragsgivare i regering och riksdag, säger Micael Bydén.

Till syvende och sidst, noterar han, är besluten politikernas.

Olle Nygårds

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt