Första Superjet till kund

2011-04-20 15:31  
Suchoi Superjet 100.

Armeniska flygbolaget Armavia blev första kund att ta emot regionalflygplanet Suchoi Superjet 100, ett samarbetsprojekt mellan öst och väst.

Två och ett halvt år försenat är projektet som går ut på att bygga ett passagerarplan för omkring 100 passagerare anpassat för medellånga sträckor på mellan 3000 km och 4500 km.

Projektledare har varit den ryska flygtillverkaren Suchoi, som haft stöd av amerikanska Boeing. Bland underleverantörerna finns bland annat italienska Alenia och tyska Liebherr, liksom många andra västföretag.

Det stora inslaget av leverantörer från väst ska väcka förtroende hos flygbolag i väst. Ändå finns hittills endast 170 beställningar.

Suchoi har planer på att sälja 800 flygplan under den kommande 15-årsperioden. Prismässigt ligger planet 10 miljoner dollar lägre än exempelvis konkurrenten Embraer E-190.

Det första testexemplaret flög den 19 maj 2008. Sex prototyper har byggts, varav två har använts för statiska test och utmattningsprov.

Håkan Abrahamson

Mer om: Regionalflyg MRJ

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt